November 2008 - Posts

PowerShell - zabava za geek-ove ili neminovnost

Možda neko još uvek veruje da je PowerShell samo još jedna zabavna alatka za geek-ove, zaljubljenike u komandnu liniju i ostale opskurne likove. Međutim, realnost je malo drugačija. Svaki ozbiljan administrator zadužen za više od par servera, mora se već sada posvetiti učenju i korišćenju PowerShell-a tokom izvršenja svojih svakodnevnih zadataka. Zašto? GUI alati jednostavno ne omogućavaju zadovoljavajuću produktivnost. Da me ne bi pogrešno razumeli, ne radi se ovde o CLI vs GUI, već o CLI and GUI. Uostalom, i sam PowerShell će u verziji 2.0 dobiti svoj GUI, tačnije PowerShell's Integrated Scripting Environment (ISE), interaktivni shell s integrisanim editorom.

Zvanična verzija 1.0 može se instalirati na Windows XP Service Pack 2 (i noviji), Windows Server 2003, Windows Vista-u i Windows Server 2008. Već je sastavni deo niza serverskih programa (Exchange 2007, SQL Server 2008, SCOM, SCVMM, SCDPM...), a i sve veći broj ostalih proizvođača uključuje podršku za PowerShell (Quest, VMware, Citrix...). Windows PowerShell je jedan od preduslova definisanih kroz The Common Engineering Criteria (CEC) za 2009. godinu, što praktično znači da će PowerShell u bliskoj budućnosti biti deo svih glavnih Microsoftovih serverskih proizvoda. Trenutno preko 20 timova unutar Microsofta radi na PowerShell podršci za svoje proizvode.

PowerShell 1.0 se približava brojci od 30 miliona preuzimanja. Ako to još niste učinili, nema razloga da to ne uradite pošto završite s čitanjem ovog blog posta. Potrebno je da imate instaliran .NET Framework 2.0. (Kad već spominjem .NET Framework, probajte smallestdotnet Scott-a Hanselman-a)

Javno je dostupna i verzija Windows PowerShell 2.0 CTP2 (The Community Technology Preview), idealna za jednu od vaših testnih virtuelnih mašina, ali, ako već to niste učinili, strpite se s preuzimanjem i instalacijom. Za decembar je najavljena CTP3 verzija (možda čak i Beta 1) koja donosi neverovatan broj poboljšanja i novosti.

Posted by aleksandar with no comments
Filed under: ,

Da li ste već čuli za Windows PowerShell?

Pre nešto više od dve godine, započeo sam jedan drugi blog postom istog naslova. U tom trenutku, aktuelna je bila verzija 1.0 RC2, još uvek se nestrpljivo čekalo na finalnu verziju i činilo se da je Windows PowerShell najvrelija stvar koja stiže iz Redmonda. U ovom trenutku, kada su PDC2008 i Tech·Ed EMEA IT Professionals 2008 završeni i kada se zna da će PowerShell v2 biti sastavni deo operativnih sistema Windows 7 i Windows Server 2008 R2, a opciona komponenta Server Core-a, PowerShell je definitivno ponovo u centru pažnje. Vreliji nego ikada pre.

Šta je to uopšte Windows PowerShell? Na poslednje tri Sinergije imali smo veoma posećene sesije o PowerShell-u i nisam siguran da je potrebno odgovarati na to pitanje, ali ipak da ga ukratko predstavim - Windows PowerShell je novi, objektno orijentisani command-line shell i scripting language namenjen pre svega IT profesionalcima kako bi lakše kontrolisali administraciju sistema i poboljšali automatizaciju. Zvuči komplikovano? Sve će postati mnogo jasnije u narednim blog postovima. :-)

Posted by aleksandar with 1 comment(s)
Filed under: ,