August 2009 - Posts

PowerShell prezentacije i virtuelne laboratorije

TechNet Events and Webcasts je stranica koja definitivno zaslužuje da se nađe među omiljenim stranicama IT profesionalca koji se bavi Microsoft tehnologijama. Zainteresovani će naći dobro organizovani pregled najnovijih webcast-ova, podcast-ova i virtuelnih laboratorija. PowerShell je trenutno zastupljen sa tri odlične prezentacije, koje idu on nivoa 200 do 400, i pokrivaju uvodnu priču u PowerShell V1, kao i napredne tehnike PowerShell-a V2. Sve prezentacije su date u raznim formatima (wmv, mp4, mp3, wma), a postoji i kompletna PowerPoint prezentacija u oba formata (ppt i pptx).

Ako vas prezentacije zainteresuju, a nemate još uvek instaliran PowerShell (ili niste instalirali Windows 7 ili Windows Server 2008 R2 koji dolaze sa PowerShell V2), možete neke od mogućnosti probati koristeći TechNet Virtual Labs: Windows System Administration Scripting. 4 virtuelne laboratorije pokrivaju PowerShell i kreirane su još pre par godina u vreme proboja PowerShell V1, ali su još uvek dovoljno kvalitetne za one koji tek nameravaju da probaju PowerShell. Čak i ako nemate nameru da izdvojite par sati i prođete kroz sve laboratorije, preuzmite priručnike. Dodatna dokumentacija nikada nije na odmet. :)

Besplatna knjiga "Mastering PowerShell"

Na tržištu postoji par odličnih knjiga o PowerShell-u, ali je samo jedna od njih besplatna. :)


Scripting Windows PowerShell: Einsteiger Workshop, autora Tobiasa Weltnera (kreator PowerShell Plus editora i jedini nemački PowerShell MVP), originalno objavljena krajem 2007. godine na nemačkom jeziku, doživela je i svoje elektronsko izdanje na engleskom jeziku. Mada se originalna knjiga još uvek prodaje po ceni od 29.90 evra, englesku verziju Mastering PowerShell je moguće preuzeti potpuno besplatno (čak se ne zahteva ni registracija). Pored PDF verzije, na sajtu powershell.com je i online verzija knjige.

Na čitavih 567 strana organizovanih u 20 poglavlja, autor obrađuje mogućnosti PowerShell V1, vodeći čitaoca od osnovnih tehnika upotrebe PowerShell-a do naprednog korišćenja, uz mnoštvo trikova poznatih samo iskusnim PowerShell skripterima:

01. The PowerShell Console
02. Interactive PowerShell
03. Variables
04. Arrays and Hashtables
05. The PowerShell Pipeline
06. Using Objects
07. Conditions
08. Loops
09. Functions
10. Scripts
11. Finding and Avoiding Errors
12. Command Discovery and Scriptblocks
13. Text and Regular Expressions
14. XML
15. The File System
16. The Registry
17. Processes, Services, Event Logs
18. Windows Management Instrumentation
19. User Management
20. Your Own Cmdlets and Extensions


Imao sam čast i privilegiju da budem tehnički urednik engleske verzije knjige i pouzdano znam da je korišćenje PowerShell-a mnogo lakše uz nju, bez obzira da li tek počinjete da otkrivate njegove tajne ili je PowerShell prvo što pokrenete posle prijave na sistem.

Posted by aleksandar with 9 comment(s)
Filed under: , ,

Windows 7 RTM, Windows Server 2008 R2 RTM i još par poslastica

Windows 7 RTM je već skoro dve nedelje na raspolaganju TechNet i MSDN pretplatnicima, a od 14. avgusta mu se pridružio i Windows Server 2008 R2 RTM. Detalje o datumima dostupnosti za razne kategorije korisnika mogu se naći na zvaničnim blogovima Windows 7 i Windows Server tima. Ako ne spadate ni u jednu od navedenih kategorija, ipak ne morate čekati izlazak retail verzije u oktobru - probna verzija je takođe dostupna i možete je besplatno koristiti 180 dana (iako besplatna, i ova verzija se mora aktivirati u roku od 10 dana). Za one koji su skloni testiranju u virtuelnom okruženju, Microsoft nudi i pripremljene VHD datoteke (Enterprise i Server Core). Zašto je ovo bitno korisnicima Windows PowerShell-a? Sa pojavom RTM verzija novih operativnih sistema, napokon smo dočekali i Windows PowerShell 2.0 RTM koji je sada njihov sastavni deo. Nove funkcionalnosti kao što su remoting, ISE, moduli, napredne funkcije, transakcije, unapređena podrška za WMI i ADSI sada su na dohvat ruke.

I kao da ovo nije bilo dovoljno novosti za avgust mesec, PowerShell tim je prošle nedelje objavio PowerShell 2.0 RC verziju za Windows Vista SP1 i SP2 i Windows Server 2008 RTM/SP1 i SP2, kao sastavni deo Microsoft Windows Management Framework RC u kome se još nalaze i WinRM 2.0 i BITS 4.0.

Verzija Windows PowerShell 2.0 koja će u punom sjaju (uključujući i remoting) raditi i na Windows XP SP3 i Windows Server 2003 SP2 mašinama očekuje se tokom narednih meseci.