Tales from under the Mountain

February 2010 - Posts

VS2010 & TFS2010 RC + TFS2010 Basic mode upgrade

Ako kojim slučajem ne znate, Visual Studio 2010 je doživeo još jedno izdanje pre izlaska konačne, RTM verzije. U pitanju je RC, koji je sada dostupan svima (početkom nedelje je bio dostupan samo MSDN pretplatnicima). Glavni razlog izdavanja još jedne verzije posle Bete 2 su bile performanse. Naime, glavni feedback šire zajednice je bio da je VS2010 Beta 2 spora, odnosno da postoje određeni problemi sa performansama. “The Gu” ima detaljnije objašnjenje na svom blogu.

Za sada sam primetio da build, rad sa većim solution-ima i pokretanje testova zaista brže rade u RC-u nego ranije u Beti 2. Rad sa Web Forms dizajnerom je takođe dosta bolji, mada aplikacija na kojoj sam probao nije preterano kompleksna. Moraću još malo da probam, pogotovo build proces na TFS-u 2010.

Ako instalirate na računar koji već ima Betu, istu pre instalacije uklonite. Ono što je zabavno jeste instalacija TFS 2010 u “Basic” modu o kojem sam već pričao, ako ste pre toga koristili Betu 2 u istom modu.

Kada deinstalirate TFS preko Control Panel-a, wizard će ukloniti samo aplikativni sloj i bits sa mašine. Baze koje TFS koristi će ostati srećne i vesele u SQL Server instanci u kojoj su bile. Ovo je Jako Dobra Stvar (tm). Naime, kada sam krenuo u instalaciju TFS-a 2010 RC, uradio sam deinstalaciju Bete 2. Sama instalacija je protekla glatko, zatim sam pokrenuo wizard za konfiguraciju i odabrao opciju “Upgrade”. Jedino pitanje koje sam imao jeste da odaberem bazu koju je TFS koristio za skladištenje konfiguracije. Posle nekoliko next klikova, dobio sam 100% gotovu instalaciju TFS-a u Basic modu, sa očuvanim projektima, artefaktima u sors kontroli itd. Isti ovaj proces će biti upotrebljiv i za RTM verziju, i za “veće” instalacije TFS-a i druge verzije, dakle ne samo za Basic mod i ne samo prilikom prelaska sa pre-release na RTM verziju TFS-a 2010, već i prilikom prelaska sa 2008 na 2010 verziju TFS-a, recimo.

Morao sam da podelim sa širim svetom koliko sam impresioniran trudom koji je tim u Redmondu (i ostalim lokacijama u US gde se TFS pravi) uložio da (konačno) srede instalaciju, konfiguraciju i upgrade TFS-a.

Out.

B.D.