IE8 vs. Firefox 3 - Idemo li ka standardizaciji browsera?

Sasvim slučajno (a možda i ne) uskoro će nam se uporedo pojaviti dve nove verzije dva najpopularinija browsera IE8 i Firefox 3. Firefox 3 je u Beta 2 izadnju, a na IE8 se još uvek čeka. Ali ono što me je podstaklo da napišem ovaj članak je to što je Microsoft objavio da će IE8 biti "standards compliant", tj. usaglašen sa standardima. Ovo je fenomenalna vest i za developere i za dizajnere. I za korisnike, naravno. A sa kojim standardima?

Organizacija Webstandards (www.webstandards.org) se zalaže za uvođenje i primenu web standarda. Slogan na njihovom sajtu najbolje govori sve "The Web Standards Project is a grassroots coalition fighting for standards which ensure simple, affordable access to web technologies for all". Na ovom sajtu možete pronaći sve informacije o web standardima i,ono što je tema ovog članka, testu Acid2. Primarna uloga Acid2 testa je da pomogne u standardizaciji browsera. Interni build IE8 je prošao ovaj test.

Detaljnije o IE8 možete pogledati na oficijalnom IE8 blogu. Ovde se nalazi i slika koja potvrđuje navode. Proverite test sa IE7 ili nekom ranijom verzijom i videćete da su rezultati prilično loši.

Ono što me je pomalo obradovalo, ali i razočaralo kada sam probao test iz Firefoxa 3 je da ovaj browser nije prošao test, ali se napredak vidi. Ne verujem da će do release verzije biti nekih velikih pomaka, ali ostaje da se nadamo da će se možda neko setiti i nas developera Super Angry i muka koje imamo sa prilagođavanjem aplikacija različitim browserima.

Da ne bude da nismo spomenuli Operu, iako je po mom mišljenju taj browser daleko ispod prethodna dva, pogledajte ovaj zanimljiv članak.

Published Thursday, December 20, 2007 11:10 PM by janko
Powered by Community Server (Commercial Edition), by Telligent Systems