March 2007 - Posts

Da li ste pokušali da sa Viste administrirate nešto preko RS232 ? A da se telnetujete negde? 

Ukratko:

1. Telnet klijent nije instaliran by default. Instalira se na sledeći način:

Control Panel -> Programs and Features -> Turn Windows Features on or off -> čekirajte Telnet client

2. HyperTerminal nije instaliran by default. Nije ni predviđen za instaliranje, tj. ne postoji kao opcija. HyperTerminal je proizvod kompanije Hilgraeve i do sada je bio licenciran od strane Microsofta. Ukoliko ste emotivno vezani za ovaj proizvod, možete ga besplatno preuzeti (personal edition) sa adrese: http://www.hilgraeve.com/htpe/download.html .

3. Putty je besplatan telnet i ssh klijent a ume da priča i sa COM portovima. Može se preuzeti sa adrese: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html

 

Možda ste primetili da je povremeno otežan pristup msforge blogovima, razlog tome je ISP koji već treći put menja opseg IP adresa naših servera. Izvinjavam se u svoje i u ime svojih kolega autora blogova, ali na žalost nismo u poziciji da utičemo na datu situaciju.

Sa malim zakašnjenjem (od skoro 20 dana), stigoh da napišem da je izašao SP2 za Windows Server 2003 i XP 64-bit verziju.

SP2 je kumulativan, odnosno nije potrebno prethodno instalirati SP1, da bi se uspešno primenilo oko 750 zakrpa koje donosi.

Spisak testiranih aplikacija koje rade sa SP2 možete videti na adresi: http://support.microsoft.com/kb/926031

Ukoliko želite da integrišete SP2 u postojeće instalacione fajlove Windows Servera 2003, postupak je sledeći:

Recimo da instalacija servera (I386 folder i sve ostalo) stoji u C:\instalacije\w2k3,  a da je fajl SP-a u korenu C diska.

WindowsServer2003-KB914961-SP2-XXX-LLL.exe /integrate:C:\instalacije\w2k3

Gore navedeno važi pod uslovom da pravite mrežnu instalaciju. Ukoliko želite updateovanu instalaciju da prebacite na CD i da je napravite butabilnom, pogledajte:

http://www.winsupersite.com/showcase/windowsxp_sp2_slipstream.asp

 (Da, da, znam da se link odnosi na sp2 za XP, ali je isti princip  ;-) )

Imao sam zadovoljstvo da 01.03.2007. na poziv firme Boox Computers u Privrednoj Komori Kragujevca, održim predavanje na temu "(Ne)Bezbednost elektronskog poslovanja". Prezentacija je neznatno izmenjena u odnosu na prethodnu (Bezbednost IS) i može se preuzeti iz dodatka ovog posta.