March 2008 - Posts

Pre neki dan me drugar pitao kako da svoj IPhone poveže na internet da bi instalirao zakrpe i aplikacije, a da to ne bude preko skupog GSM-a.

Znam da nije baš tehnički dubok post, ali cenim da će možda neko imati korist od ovoga.

Topologija je IPhone->WiFi->Računar->Ethernet->Cable/ADSL modem->Internet.

 

topologija

 

Uputstvo za WiFi povezivanje mobilnog telefona na net

  1. Konfigurisati mreznu karticu da radi u Ad-Hoc modu
    1. Start->settings->network connection->Wireless Network Connection -> properties
    2. Na General kartici kliknuti na configure

clip_image003

    1. zatim kliknuti na karticu Configuration i podesiti parametar

i. Network Type -> Peer-to-Peer

ii. Network Name -> Ime_po_zelji

iii. Apply -> OK

clip_image005

  1. U Network Connection, selektovati istovremeno WiFi adapter, kao i karticu koja ima Internet konekciju -> properties - > Add to Bridge

Napomena: Ukoliko je na nekoj od kartica koje se stavljaju u bridge aktivan Internet Connestion Sharing, isti se mora iskljuciti pre bridgeovanja

  1. Aktivirati WiFi na telefonu (pozeljno je deaktivirati GSM, da telefon ne bi i pored WiFi konekcije pokusao da ide na Net putem GSM-a)
  2. Odabrati mrezu konfigurisanu u koraku 1 i to je to ;)

Pozz!

 

Moja malenkost ima čast & zadovoljstvo da u petak 14.03.2008.god u prostorijama beogradske kancelarije Microsofta drži trening na temu Microsoft Forefront Security. Poziv važi za firme koje su Microsoft partneri.

 

Microsoft Forefront je sveobuhvatna paleta proizvoda koja omogućava zaštitu i kontrolu sistema kroz jednostavnu implementaciju, centralizovano administriranje, detaljnu analizu događaja i integraciju sa postojećom IT infrastrukturom. Forefront omogućava zaštitu radnih stanica, aplikativnih servera i mrežnog perimetra, a na ovom treningu ćemo se detaljnije upoznati sa Forefront Client i Forefront Server Security proizvodima, kao prvom linijom odbrane od spyware-a, virusa, rootkitova i ostalog malware-a.

S obzirom na to da je za efikasno upravljanje anti virusnim softverom potrebno znati ne samo kako isti radi, već i kako funkcioniše maliciozni kod od kojeg se branimo, ovaj trening će početi uvodnim predavanjem o tome šta je zapravo ono što popularno zovemo malware-om, koje vrste postoje, kakvi se problemi postavljaju pred AV vendore, šta je heuristika i kako funkcioniše multi-layer odbrana od napada na naš sistem.

Forefront Client Security je sledeća tema u kojoj ćemo pokazati arhitekturu ovog AV sistema, topologije, načine konfigurisanja i naravno testirati ga pravim virusima.

Forefront Server Security se sastoji od Forefronta za SharePoint i Forefronta za Exchange Server. Polaznici treninga će imati priliku da vide kako se može obavljati bezbedna razmena dokumenata na mreži, kao i velike mogućnosti skeniranja email saobraćaja.

Naravno, ovakav proizvod ne bi bio kompletan da nema centralne  menadžment konzole koja nam omogućava da sa jednog mesta, na jednostavan i efikasan način, administriramo AV rešenje na mreži od 10 do 10000 računara.

Trening će se održati 14. marta (petak) u prostorijama Microsofta u Beogradu (Makedonska 30, VI sprat). Početak je zakazan za 9:00 AM.

Link za registraciju se nalazi na:

https://training.partner.microsoft.com/plc/details.aspx?publisher=12&delivery=244569 . Broj mesta je ograničen!

 

Ukoliko imate bilo kakvih problema prilikom prijave ili pitanja vezana za trening pošaljite mail na v-sakar@microsoft.com