Monday, February 13, 2012 6:19 PM levaja

27. februar – Security Awareness trening

 

27. februara, u prostorijama firme Network Security Solutions, održava se trening podizanja IT bezbednosne kulture.
Trening traje od 9-14h, košta 60 EUR u dinarskoj protivvrednosti + PDV.

U nastavku se nalazi agenda, a prijave možete slati na office@netsec.rs

 

Agenda Security Awareness treninga

(Trening podizanja bezbednosne svesti)

 

Jednodnevni trening u trajanju od 5 školskih časova.

 

Uvod u informacionu bezbednost

 Tema obrađuje pojmove kao što su digitalne informacije, podaci, informacioni sistemi i njihov značaj u savremenom poslovanju i životu. Šta je to informaciona bezbednost i kako se postiže. Koji faktori utiču na bezbednost i do kakvih sve problema može dovesti neadekvatna zaštita računara i podataka.

Internet

Globalna mreža čiji smo i mi deo. Svi imamo pristup Internetu, ali i drugi korisnici Interneta potencijalno imaju pristup našem računaru. Kako funkcioniše Internet. Lokacijena mreži  koje treba izbegavati. Osnovna bezbednosna kultura korišćenja Interneta.

Pretnje i rizici

Kakve pretnje postoje na mreži. Zašto bi nas neko napao? Tipovi i motivacije napadača. Faze napada na naš sistem.

Zlonamerni programi

Тema obrađuje razne vrste zlonamernih programa kao što su virusi, trojanci i slično. Poseban osvrt na alate i metode zaštite od zlonamernih programa.

Socijalne mreže

Socijalne mreže - fenomen današnjice. Nebezbednost socijalnih mreža. Kako odajemo informacije o sebi ili drugima? Načini zloupotrebe i posledice.

Elektronska pošta

Značaj elektronske pošte u savremenom poslovanju. Značaj elektronske pošte za zlonamerne korisnike/hakere. Načini zloupotrebe elektronske pošte i sistema za prenos (spam, hoax, virusi...)

Lozinke

Predstavljanje sistemu - autentifikacija. Pravilno i nepravilno korišćenje lozinki za pristup sistemu. Zloupotreba lozinki i njihov značaj za zlonamerne korisnike/hakere.

Detekcija upada

Tema obrađuje sisteme za zaštitu računara i računarskih mreža. Poseban osvrt na sisteme za detektovanje napada od strane zlonamernih korisnika/hakera. 

Rukovanje incidentima

Kako postupiti u trenutku kada detektujemo napad na naš informacioni sistem? Šta je to bezbednosni incident. Koji su koraci za prevazilaženje bezbednosnog incidenta. Bezbednosne politike i procedure.

Bezbedno čuvanje podataka i opreme

Podaci i načini njihovog čuvanja. Fizička i tehnička bezbednost računara. Zaštita podataka - šifrovanje, dozvole pristupa, rezervne kopije.  Zaštita računara na poslu i kod kuće.  Alarmni sistemi, kemere, brave i sefovi - da li su podaci dovoljno bezbedni?

Napredni napadi na sisteme

Anatomija hakerskog napada. Demonstracija realnih i aktuelnih tehnika koje hakeri koriste da bi ugrozili naše podatke i informacione sisteme.

Test usvojenog znanja

Test predstavlja samoproveru usvojenog znanja na treningu, anoniman je i  ne ocenjuje se.

 

 

Leave a Comment

(required) 
(required) 
(optional)
(required) 
Are you a human?