Time Bomb

Published Friday, February 4, 2011 12:31 AM

Ako ste dev i čitate ovo, sva je prilika da koristite .NET Reflector. Kompanija Red Gate  koja je 2008. godine otkupila ovaj softver od njegovog autora Lutz Roeder-a odlučila je da počne sa naplatom ovog softvera (zvanično saopštenje možete pročitati ovde).

Namera softverske kompanije da prodaje softver je normalna i očekivana  ALIIIIII …

U .NET Reflector je ugrađena vremenska bomba, koja će onemogućiti korisnicima da već “instaliranu” besplatnu verziju ovog softvera koriste posle 30.05.2011 !!!

Povlačenje licence stare verzije, predstavlja korak dalje u destabilizaciji poslovnih modela zasnovanih na besplatnom softveru ("free as in free beer" || "free as in free speech"), koja je načeta prelaskom određenog broja više ili manje značajnih biblioteka na AGPL licencu koja de facto onemogućava bilo kakvo komercijalno korišćenje datih biblioteka (kupovina licence je naravno opcija Nerd smile, a prethodne verzije biblioteka zadržavaju svoje licence Smile).

Dalji razvoj komercijalnog softvera na OSS modelu u mnogome zavisi od reakcija .NET zajednice na ovu vest …

Što se tiče .Net Reflectora, ako je za utehu nama koji ga koristimo, sva je prilika da Mono Community priprema odgovor, kao i JetBrains.

do čitanja

ZBL

by zmajcek
Filed under: ,

Comments

# admin said on Monday, February 7, 2011 9:47 PM

Vrhunki bi bilo da odgovor Mono communitija i JatBrains-a bude takvo da moze da koristi postojece plug in-ove za Reflector. Pretpostavljam da to cak ne bi bilo mnogo tesko da se napravi ;)

# Myncexterry said on Monday, April 11, 2011 7:25 PM

научили