Microsoft Forge
Microsoft Forge je Web portal za sve .NET, Sql Server i Windows fanove.

sve na jednom....

Latest post 04-23-2008 13:11 by ceda. 8 replies.
  • 04-22-2008 14:46

• ceda
    • Top 50 Contributor
    • Joined on 04-22-2008
    • Posts 5
    • Points 123

sve na jednom....

Pozdrav!

Jel ima neko ideju, da me usmeri negde ili kaze korak po korak kako da uradim sledece i na sta da obratim paznju. Na serveru se nalazi podignut DC, Exchange 2003 i ISA 2006 (nije SBS ). Mene interesuje kako da ih prebacim, svakog na poseban server. Naravno, da sacuvam mailboxove, baze i ostalo. Plan je da se prebaci na Exchange 2007.

Zahvaljujem svima. 

Pozdrav, Ceda...... 

• Post Points: 29
  • 04-22-2008 15:00 In reply to

• seslija
    • Top 10 Contributor
    • Joined on 01-30-2007
    • Beograd
    • Posts 52
    • Points 1,408

Re: sve na jednom....

Cedo,

na brzinu, to nije problem ako hoces da koristis isti AD (sumu), instaliraj dodatni DC (preporuka dva), prebaci na njega sve FSMO role, proglasi ga GC serverom... , instaliraj ISA server na novi boks i po zelji kreiraj rulove ponovo ili samo izvezi rulove  i uvezi ih na novi ISA server. isto vazi i za Exchange stim sto ces tu morati malo vise da se pozabavis planiranjem oko koegzistencije ili ako imas vikend da lepo prebacis sve mailboxove odjednom (Move-mailbox). Link za uklanjanje starog Exchange servera http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb288905.aspx. i

Eto ugrubo i na brzinu..

pozzz

Nebojsa

Filed under:
  • 04-22-2008 15:46 In reply to

• ceda
    • Top 50 Contributor
    • Joined on 04-22-2008
    • Posts 5
    • Points 123

Eto novih pitanja ali pre svega da potvrdim da zelim da koristim postojecu AD sumu - Windows 2003. 

1. Pored PDC imam i backup dc ( na njemu imam samo dns). Da li postoji neki problem ako BDC proglasim kao PDC i dodelim role, cisto da ne mora da se podize novi dc?

2. Ako moze pod 1, da li posle toga da krenem instalaciju Exchange 2007 na postojecem domenu na nov server, pa posle krenem sa prebacivanjem mailboxova?

3. Posle toga install ISA servera i podesavanje.

4. Skinem stari PDC sa mreze i skinem Exchange, reinstaliram server, cist.

5. Podignem nazad DC na stari PDC (tacka 4) kao BDC i onda ga proglasim PDC? Naravno sa potrebnim servisima.

6.  Stari BDC (u tacki 2 je postao PDC) vratim da bude BDC kao i ranije.

Otprilike sam zamislio da bude nesto slicno ovome. Naravno, interesuje me da li je ovako moguce i gde mogu da zapnem.

Hvala na brzom odgovoru! 

Pozdrav,

Ceda.

• 04-22-2008 17:44 In reply to

• seslija
    • Top 10 Contributor
    • Joined on 01-30-2007
    • Beograd
    • Posts 52
    • Points 1,408

Cedo,

1. podela na PDC - BDC vise ne postoji, svi DC su jednaki, neki nose neku od FSMO uloga i to je to, tako da mozes da iskoristis postojeci DC. 

2. mmm ovo pitanje mi nije bas jasno, ako sam dobro razumeo odgovor je da, instaliraj E2k7 na novi server u postojecu exchange organizaciju i izvrsi prebacivanje mailboxova

3. ok

4. ok

5. ok samo ponavljam da je PDC "samo" jedna od FSMO uloga... 

6...

Obrati paznju najvise na tranziciju Exchange servera, procitaj malo o tome, isplaniraj i ako mozes prrvo sve testiraj, naravno pre akcije BACKUP SVEGA!! 

Pozzz

Nebojsa

Filed under:
  • 04-22-2008 22:23 In reply to

• ceda
    • Top 50 Contributor
    • Joined on 04-22-2008
    • Posts 5
    • Points 123

Pozdrav,

ako ti nesto znaci, pomazes mi dosad poprilicno. Bitno mi je samo da se slazemo u akciji. 

1. Sto se tice podele na PDC,BDC znam da to vise ne postoji, navodim ih ovde cisto zbog terminologije, da se lakse snadjem i ja sam. 

2. Skapirao si pitanje.Ili si rekao ono sto sam hteo da cujem.Big Smile

Eh, imam jos koje pitanje pa rokaj:

1. Da li ce biti moguce da kada odvojim ta tri paketa sa servera, svaki na svoje, da kasnije ubacim i Exchange 2007 klaster i Edge? Mislim, da li je moguce napraviti klaster ako je Exchange 2007 vec instaliran na 2003-jci?

2. Da li je moguce da se prebace mailboxovi odjednom? Koliko sam skapirao, Exchange 2003 na Exchange 2007 moze 4 mailbox max.... Da li je moguce da se prebaci kompletna mailbox db sa 2003 na 2007 odjednom bez kljuckanja jedan po jedan mailbox?

Eto, zasad toliko.

Hvala jos jednom na brzim odgovorima!!!

Pozdrav,

Ceda..... 

• 04-23-2008 10:59 In reply to

• seslija
    • Top 10 Contributor
    • Joined on 01-30-2007
    • Beograd
    • Posts 52
    • Points 1,408

Cedo,

drago mi je da ti pomaze,

1. Edge nije problem da ubacis uz korekciju konektora, sto se tice klastera moze ali kao nove mailbox servere ili odmah da instaliras jednonodni mailbox klaster i CAS i HUB na poseban server, pa kasnije dodas drugi nod i eventualno jos jedan server za CAS i HUB (NLB).

2. Moras da radis move mailboxova, postoji svic MaxThreads koji ti omogucava da povecas broj mailboxova koji se istovremeno prebacuju ali oprezno sa njim da ne zakucas server

Pozzz

Nebojsa

Filed under:
  • 04-23-2008 11:31 In reply to

• ceda
    • Top 50 Contributor
    • Joined on 04-22-2008
    • Posts 5
    • Points 123

Nebojsa,

mislim da te nisam bas najbolje razumeo u 1. Zar nije moguce da instaliram Exchange cluster sa svim rolama (osim Edge, naravno ), a da bude jednonodni? Mora da bude samo mailbox, a ostale razbacam na druge servere?

2. Ok. Video sam da 2007, kada prebacujes iz konzole vise od 4 mailboxa, za ostale stavi pending. Mislim da cu tako.  Nego, interesuje me, sta se desava kada hoce da prebacim celu mailbox bazu, zar on ne pokupi u njoj i mailboxove pa na taj nacin ne mora da se prebacuje jedan po jedan mailbox?

Kao i uvek, hvala na strpljenju i odgovorima!

Ceda P. 

• 04-23-2008 11:44 In reply to

• seslija
    • Top 10 Contributor
    • Joined on 01-30-2007
    • Beograd
    • Posts 52
    • Points 1,408

Cedo,

1. Windows klaster mozes da koristis samo na Mailbox roli, ostale role mogu da koriste NLB (network load balancing) klaster.

2. Koliko ja znam to bas nece da radi na E2k3, database portability je funkcija E2k7.

pozzz

Nebojsa

Filed under:
  • 04-23-2008 13:11 In reply to

• ceda
    • Top 50 Contributor
    • Joined on 04-22-2008
    • Posts 5
    • Points 123

Hvala....