Microsoft Forge
Microsoft Forge je Web portal za sve .NET, Sql Server i Windows fanove.

Ispit 70-300

Latest post 08-06-2008 9:34 by Goran. 2 replies.
  • 06-30-2008 12:20

Ispit 70-300

Krenuo sam da spremam ispit 70-300. Da li neko moze da mi kaze sta da ocekujem na ispitu? Kakvu i koju literaturu da koristim za ovaj ispit posto sam cuo da se mnogo razlikuje od ostalih ispita.

• Post Points: 51
  • 07-02-2008 1:30 In reply to

• DrOgar
    • Top 25 Contributor
    • Joined on 03-13-2008
    • Belgrade
    • Posts 10
    • Points 159

Re: Ispit 70-300

Reply |Contact |Answer

Obzirom da sam ispit položio pre gotovo pet godina (14.08.2003), izvinjavam se ukoliko komentar ne bude korektan. Ispit je izuzetno neprijatan (težak), pogotovo za one koji nisu bili u razvojnim projektima i nemaju američka iskustva.

Realno ne postoji literatura za pripremu ovog ispita. Postojao je "njegov brat" 074-300 koji se bazirao na tehničkom znanju MSF-a 3.0. To znanje je neophodno i dalje da bi se pravilno razumeo način na koji MS preporučuje vođenje projekta, ali nije i dovoljno da bi se ispit položio. Sva pitanja su iz "praktičnog" života. Po pravilu, ti si neko iz neke role i treba da se uradi to i to. Otprilike, pa izvoli ... Ispit ima mnogo zamki u odgovorima, previše puta izaberi sve tačno, i sl.

Jedini ispit koji nisam položio "iz cuga" je upravo 300 (položio sam ih 24 + 1). I tada sam već bio (zahvaljujući položenom 074-300 - ne broji se u zvanične ispite), i još uvek sam MSF 3.0 predavač. Moguće i jedini u regionu. Ovo verovatno dovoljno govori o težini ispita.

Naravno, ispit je moguće položiti uz obilje teorijskog znanja, pravilno razmišljanje, solidno iskustva u projektima i dovoljno sreće da se nadomesti poneki nedostatak iz prethodno navedenog niza.

Ispit je naravno u međuvremnu položilo još ne-trenera, pa bi ti i njihova iskustva mogla biti korisna (ukoliko ih "nahvataš").

Iskreno ti želim da uspeš.

• Post Points: 7
  • 08-06-2008 9:34 In reply to

• Goran
    • Top 25 Contributor
    • Joined on 03-20-2008
    • Serbia, Nis
    • Posts 6
    • Points 108

Re: Ispit 70-300

Ispit je izuzetno tezak!

7 case study sa po 5-7 pitanja, ukupno oko 40-tak pitanja.

Skoro sva pitanja su na principu "Choose all that applay"!

Dobro bi ti doslo (citaj "neophodno je") poznavanje relacionih baza podataka kao i poznavanje (cemu sluze i sl) raznih serverskih tehnologija i sl.

Drugim recima ovim ispitom izlazis iz okvira software developer-a i ulazis u svet arhitekte sistema.

Ja sam koristio i neku CET knjigu koja je navodno bas za taj ispit, ali vise mi je pomoglo iskustvo u ovom poslu, 

pa bih na kraju samo dao savet, da ne treba zuriti sa ovim ispitom (dok se "sve kockice ne sklope" npr)!

Na svu srecu imao sam to zadovoljstvo da ga polozim iz prve, ali i dalje ce mi je taj ispit ostati u secanju kao najtezi.

GORAN JANEZIC
    MCPD Enterprise Application Developer
    MCP, MCAD, MCSD, MCTS, MCPD
    • Post Points: 7
Page 1 of 1 (3 items) | RSS