Obzirom da sam ispit položio pre gotovo pet godina (14.08.2003), izvinjavam se ukoliko komentar ne bude korektan. Ispit je izuzetno neprijatan (težak), pogotovo za one koji nisu bili u razvojnim projektima i nemaju američka iskustva.
Realno ne postoji literatura za pripremu ovog ispita. Postojao je "njegov brat" 074-300 koji se bazirao na tehničkom znanju MSF-a 3.0. To znanje je neophodno i dalje da bi se pravilno razumeo način na koji MS preporučuje vođenje projekta, ali nije i dovoljno da bi se ispit položio. Sva pitanja su iz "praktičnog" života. Po pravilu, ti si neko iz neke role i treba da se uradi to i to. Otprilike, pa izvoli ... Ispit ima mnogo zamki u odgovorima, previše puta izaberi sve tačno, i sl.
Jedini ispit koji nisam položio "iz cuga" je upravo 300 (položio sam ih 24 + 1). I tada sam već bio (zahvaljujući položenom 074-300 - ne broji se u zvanične ispite), i još uvek sam MSF 3.0 predavač. Moguće i jedini u regionu. Ovo verovatno dovoljno govori o težini ispita.
Naravno, ispit je moguće položiti uz obilje teorijskog znanja, pravilno razmišljanje, solidno iskustva u projektima i dovoljno sreće da se nadomesti poneki nedostatak iz prethodno navedenog niza.
Ispit je naravno u međuvremnu položilo još ne-trenera, pa bi ti i njihova iskustva mogla biti korisna (ukoliko ih "nahvataš").
Iskreno ti želim da uspeš.